Minnen från en svunnen pub

För tre-fyra år sedan besökte vi en trevlig pub i St: Pauli. Den hette Bar Centrale och drevs av en engelsman som hette Max. Klockan var sen eftermiddag när vi steg in i den folktomma lokalen för att ta oss ett svalkande glas öl. Trots att vi var de enda gästerna kände vi att atmosfären var helt rätt för oss. Att Max dessutom var trevlig var bara ett plus. Där satt vi, några kvarter från Reeperbahn som ännu inte förvandlats från shoppinggata till nattlivskvarter. Ölen varvades med Absinth och seneftermiddagen gick över till kväll.

 

När vi året därpå skulle besöka Bar Centrale igen hade det slagit igen och ersatts av en ny pub som inte alls föll oss i smaken.


King Calavera, ett skitbra hak mitt på Reeperbahn

Om du besöker Reeperbahn kan jag varmt rekommendera ett besök på krogen King Calavera som ligger på Hans-Albers-Platz 1. Det är torget som ligger ungefär halvvägs på gatan. Det är ett ställe som spelar mycket "alternativ" musik eller vad man ska kalla det, punkrock, punk och rock m.m.


På Autobahn mot Hamburg

De tyska motorvägarna (Autobahnen) är oftast riktigt bra underhållna och tillämpar fri fart på många sträckor. Bland annat större delen av sträckan Lübeck-Hamburg. Även några sträckor mellan Oldenburg och Lübeck saknar fartbegränsning. På Autobahn hittar du ofta hastighets- begränsningen 120 med tilläggsskylt "bei nasse" som betyder att maxhastigheten 120 km/h gäller vid vått väglag.

 

Sträckan mellan Lübeck och Hamburg är ungefär 6 mil lång och tar ungefär 20 minuter vid bra förhållanden (lite trafik och bra väglag).


Reeperbahn och miljonstaden Hamburg

Hamburg är Tysklands andra stad till invånare och ungefär dubbelt så stor som Stockholm. I centrala Hamburg ligger stadsdelen St: Pauli med 27600 invånare. Där finns även gatan Reeperbahn som är en av Hamburgs största turistattraktioner. 

 

Hamburg är ett finansiellt centrum för hela norra Tyskland och även landets största hamnstad, trots att den ligger ganska långt från kusten. Det är floden Elbe som gör det möjligt för stora containerfartyg att ta sig in till Hamburgs hamn. Reeperbahn ligger i närheten av den gamla hamnen och nöjeskvarteren uppstod eftersom alla sjömän ville ha någonstans att dricka öl under tiden deras båt låg i hamn. 


Reeperbahn - syndens näste

Reeperbahn är en gata i den trevliga stadsdelen St: Pauli i Hamburg. I området kring Reeperbahn och dess sidogator finns det många strippklubbar, sexaffärer och bordeller. Det finns dock många pubar, nattklubbar och vanliga affärer där man kan ha det riktigt trevligt utan en massa erotik. 


RSS 2.0